این آزمایش برای بررسی نگرانیهای مربوط به بلوغ، باروری، یائسگی و شرایط دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. شما می توانید در درمانکده انواع آزمایش را در خانه و بدون رفت و آمد به آزمایشگاه انجام دهید.
همچنین ممکن است پزشک شما این آزمایشها را آزمایش استرادیول، استرون (E1)، استرادیول (E2)، استریول (E3)، یا آزمایشهای هورمون استروژنیک بنامد.
استروژن هورمونی است که نقش مهمی در ابعاد مختلف سلامت زنان ایفا میکند (مانند سلامت استخوانها و سیستم باروری). چندین نوع استروژن وجود دارد.
برای بررسی بیماریهای ناشی از استروژن بیشازحد، کمترازحد، یا نوع خاصی از استروژن، پزشک ممکن است آزمایش استروژن را برای شما تجویز نماید. این آزمایش صرفا یک آزمایش خون ساده است و میتواند سه نوع استروژن را اندازهگیری نماید:
⦁ استرون، یا E1، هورمون اصلی که پس از یائسگی در زنان تولید میشود
⦁ استرادیول، یا E2، هورمون اصلی که زمانی که زنان باردار نیستند تولید میشود
⦁ استریول، یا E3، هورمونی که در هنگام بارداری به مقدار بیشتری در زنان تولید میشود
چه کسانی آزمایش استروژن میدهند؟
پزشک ممکن است آزمایش استرادیول یا استرون را برای موارد زیر توصیه نماید:
⦁ خونریزی واژینال پس از یائسگی
مشکلات مربوط به سیکل های قاعدگی
⦁ ناباروری
⦁ نشانههای یائسگی مانند گرگرفتگی، عرق شبانه ⦁ و دوره⦁ های نامنظم قاعدگی
اگر برای درمان نشانههای یائسگی تحت هورموندرمانی قرار دارید، ممکن است پزشک شما آزمایش E1 یا E2 را برای برآورد کارایی درمان تجویز نماید.
دخترانی که اندامهای جنسی آنها نسبت به حالت طبیعی زودتر یا دیرتر رشد یافته است نیز ممکن است تحت آزمایش E1 یا E2 قرار گیرند.
پزشکان معمولا از آزمایش E3 در هنگام حاملگی استفاده میکنند، یعنی زمانی که این هورمون موقتا به استروژن اصلی تبدیل میشود. سطوح غیرعادی استریول میتواند نشاندهنده مشکلاتی در سلامت نوزاد باشد – ولی شما برای اطمینان از سلامت نوزاد آزمایشهای بیشتری انجام خواهید داد.
شما ممکن است به چندین آزمایش برای ردیابی میزان تغییرات تدریجی استروژن نیاز داشته باشید.
آزمایش استروژن در مردان
استروژن در بدن مردان نیز وجود دارد، هر چند که معمولا میزان آن نسبت به زنان کمتر است. سطوح استروژن بسیار پایین یا بسیار بالا در مردان میتواند به مشکلاتی منجر شود.
آزمایش استروژن در مردان برای موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
⦁ بررسی تاخیر بلوغ
⦁ تشخیص عارضه بزرگ شدن پستان مردان، که ژینکوماستی نامیده میشود
⦁ تعیین اینکه آیا سطوح بالای استروژن از مقادیر کم تستوسترون یا آندروژن ناشی شده است – دو هورمون مهم در مردان
⦁ یافتن تومورهایی که استروژن تولید میکنند
روند آزمایش استروژن
شما به آمادگی خاصی برای انجام آزمایش استروژن نیاز ندارید. برخلاف برخی از آزمایشها نیازی به پرهیز خوراکی یا آشامیدنی قبل از آزمایش نیست. اما پیش از این آزمایش بایستی پزشک خود را از داروها یا مکملهایی که مصرف میکنید، مطلع سازید. به ویژه مهم است که در صورت مصرف قرصهای ضد بارداری یا هورموندرمانی، که ممکن است نتیجه آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد، پزشک خود را مطلع نمایید.
پزشک میتواند از ادرار، بزاق یا خون برای آزمایش استروژن استفاده کند. این آزمایشها به ترتیب زیر انجام میشوند:
آزمایش بزاق: شما اغلب میتوانید این آزمایش را با یک کیت خانگی انجام دهید. پزشک در مورد تهیه کیت و نحوه آمادهسازی و جمعآوری نمونه به شما توضیح خواهد داد.
آزمایش ادرار ۲۴ ساعته: برای این آزمایش، پزشک یا آزمایشگاه ظرفی جهت جمعآوری ادرار برای یک دوره ۲۴ ساعته به شما خواهد داد. پزشک در مورد تمامی مراحل جمعآوری و نحوه نگهداری نمونهها به شما توضیح میدهد. سپس نمونههای جمعآوریشده در مطب پزشک یا در یک آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرند.
آزمایش خون: در این آزمایش، پزشک یا متخصص بهداشت مقداری خون از بازوی شما میگیرد. سپس نمونه خون شما به آزمایشگاه فرستاده میشود.
نتایج آزمایش استروژن
مقدار طبیعی استروژن به سن و جنسیت شما بستگی دارد. همچنین در مورد زنان، بارداری تاثیر قابلتوجهی بر سطح استروژن دارد. سیکل قاعدگی نیز میتواند نتایج این آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد.
سطوح بالا یا پایین یک گونه استروژن برای تشخیص بیماری کافی نیست. با این وجود، نتیجه آزمایش میتواند در یافتن علت نشانهها به پزشک کمک کند.
سطوح بالای E1 یا E2 میتواند به معنی بلوغ زودرس در دختران، یا وجود تومور تخمدان در دختران و زنان باشد. در مورد پسران و مردان، سطوح بالای E1 یا E2 میتواند بیانگر بلوغ دیررس و وجود تومور در بیضهها بوده و ممکن است عامل ژینکوماستی باشد.
سطوح بالای E1 و E2 در مردان و زنان میتواند بیانگر موارد زیر باشد:
⦁ پرکاری تیروئید
سیروز (آسیب کبد)
⦁ تومورها در غدد فوق کلیوی
در مورد زنان باردار، سطوح بالای E3 میتواند بدین معنی باشد که زایمان به زودی رخ خواهد داد.
سطوح پایین استروژن در زنان میتواند نشانه مشکلات مختلفی باشد که برخی از آنها عبارتاند از:
⦁ سطح پایین هورمونهای هیپوفیز
⦁ عملکرد ضعیف تخمدان
⦁ شکست باروری (هرگاه سطح استریول افت کند)
⦁ اختلال تغذیهای
⦁ سندرم ترنر (بیماری ارثی ناشی از یک کروموزوم غیرعادی یا کروموزوم x ناقص)
همچنین افت استرادیول پس از یائسگی به طور طبیعی رخ میدهد.
آزمایشهای دیگر
بسته به نتایج آزمایش استروژن و نشانهها، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری را برای رسیدن به یک تشخیص قطعی توصیه نماید.
اندازهگیری سطح هورمون محرک فولیکول (FSH) یکی از آزمایشهای رایج به شمار میآید. FSH سیکل قاعدگی در زنان را مدیریت نموده و تولید تخم در تخمدان را تحریک میکند. در مردان، FSH محرک تولید اسپرم است. در مورد ناباروری، آزمایش FSH و هورمون لوتئینهکننده (LH) برای مردان و زنان مناسب است. اگر شک به بلوغ زودرس در پسران یا دختران وجود دارد نیز این آزمایش مناسب میباشد.
اگر سوالی در مورد سطح هورمونها یا هرگونه مشکل سلامتی دارید با پزشک خود در میان بگذارید. توصیف دقیق نشانهها به پزشک کمک خواهد کرد که تشخیص بهتری داشته باشد. هر چه پزشک شما اطلاعات بیشتری داشته باشد بهتر است.