پنجشنبه , ۹ ام فروردین ماه سال ۱۴۰۳ ساعت ۳:۴۰ بعد از ظهر به وقت تهران

نقد و بررسی سریال موچین

همکاری تازه زوج کمدی حمید لولایی و مرجانه گلچین در سریال نمایش خانگی، موفقیت این زوج در تلویزیون را تکرار خواهد کرد؟

 

 

نقد و بررسی سریال موچین

مائده کاشیان   – یکی از سریال‌هایی که توزیع آن در نمایش خانگی به تازگی آغاز شده، مجموعه طنز «موچین» به کارگردانی حسین تبریزی است. این سریال برخلاف دیگر مجموعه‌های این مدیوم که در سرویس‌های وی‌اودی منتشر می‌شوند از طریق اپلیکیشن روبیکا قابل تماشاست. نکته مهم دیگری که این سریال را از دیگر مجموعه‌های نمایش خانگی متفاوت کرده، این است که بنا بر خبری که دیروز خبرگزاری مهر منتشر کرد، بعد از انتقال مسئولیت سریال‌های نمایش خانگی از وزارت ارشاد به صداوسیما، گویا «موچین» اولین سریالی‌ است که مجوز ساخت آن توسط رسانه ملی صادر شده است. بنابراین می‌توان به صورت رسمی، مجموعه «موچین» را نخستین دستپخت صداوسیما در نمایش خانگی دانست. اولین سریال نمایش خانگی صداوسیما که تاکنون ۳ قسمت آن توزیع شده، چه کیفیتی دارد؟

 

 

داستان کلیشه‌ای

داستان سریال «موچین» بر اساس کلیشه‌هایی که تا به حال در بعضی از سریال‌های طنز تلویزیون دیده‌ایم، شکل گرفته است. آقای «گلی» (با بازی حمید لولایی) پدری جدی و سختگیر است که دو دختر مجرد به نام «سیما» (آشا محرابی) و «مینا» (زهرا جهرمی) دارد. «سیما» قصد دارد با پسری که به او علاقه مند است یعنی «فرزاد» با بازی علی صادقی ازدواج کند، اما پدرش با این ازدواج مخالف است و عقیده دارد ابتدا خواهر بزرگ ترش «مینا» باید ازدواج کند. در قسمت‌های ابتدایی سریال، قصه بیشتر صرف ماجراهای اختلاف آقای «گلی» با «فرزاد» و برادرش «فرزین» (امیر نوری) و سوءتفاهم‌های بی‌منطقی که اتفاقات مختلفی را در قصه به وجود آورده‌اند، پیش رفته است. دو دختر ساده‌لوح که هنوز ازدواج نکرده‌اند، پدر سختگیری که داماد آینده‌اش حسابی از او حساب می‌برد و «فرزاد» و «فرزین» که در قالب پت و مت ظاهر شده‌اند، تعدادی از کلیشه‌های تکراری سریال است که دیگر دوره‌شان گذشته است.

 

کمدی ضعیف

سریال «موچین» در ۳ قسمت گذشته، سعی کرده با استفاده از تعدادی موقعیت کمدی پیش‌پا افتاده و شوخی‌های کلامی فراوان، یک اثر کمدی باشد و مخاطب را بخنداند، اما تا حد زیادی می‌توان گفت در این تلاش موفق نبوده است. قصه ضعیف و کمدی کم‌جان این سریال نتوانسته رضایت مخاطب را جلب کند و سریال چندان دیده نشده است. دختر جدی، اخمو و کم‌هوشی که کسی جرئت نکرده به او نزدیک شود و به او علاقه مند شود، کل‌کل‌های دو خواهر بر سر ازدواج، ابراز علاقه‌های زوج عاشق قصه، شوخی با مسائلی مانند پیدا نشدن شوهر، تلاش‌های ساده‌لوحانه «فرزاد» برای جلب رضایت پدر «سیما»، موضوعات بسیار تکراری و کلیشه‌ای هستند که «موچین» را به یک سریال کمدی ضعیف تبدیل کرده‌اند.

 

استفاده از بازیگران کمدی تلویزیون

در ترکیب گروه بازیگران سریال «موچین» از چهره‌هایی استفاده شده که معمولا در سریال‌های طنز تلویزیونی بازی کرده‌اند و سابقه خوبی هم در زمینه کمدی دارند. مرجانه گلچین، حمید لولایی و علی صادقی از بازیگران این سریال هستند که قبلا در مجموعه‌ کمدی «خوش‌نشین‌ها» و «نقطه سر خط» به کارگردانی سعید آقاخانی در کنار یکدیگر دیده شده‌اند و اتفاقا در این آثار مورد استقبال مخاطب بوده‌اند، اما استفاده از این ترکیب تکراری در سریال «موچین» جواب نداده است. آشا محرابی، امیر نوری و عباس جمشیدی‌فر دیگر بازیگرانی هستند که در این سریال ایفای نقش کرده‌اند. حمید لولایی در این مجموعه نسبت به دیگر آثار خود نقش نسبتا متفاوت‌تری داشته است و در نقش یک مرد جدی و بداخلاق، با افکار سنتی به خوبی ظاهر شده است. مرجانه گلچین نیز که در سریال نقش «رعنا» عشق قدیمی آقای «گلی» را بازی کرده، کاملا خودش را تکرار کرده و باز هم در نقش همان زن عصبی با همان لحن خاص خودش ظاهر شده که هنگام صحبت کردن از چهره‌ خود برای بیان احساساتش به صورت اغراق شده استفاده می‌کند. آشا محرابی که کمتر در آثار طنز دیده شده، انتخاب نامناسبی برای نقش «سیما» نبوده و بازی زهرا جهرمی که چهره جدیدی است هم در این سریال قابل قبول بوده است.

 

شوخی‌های ممنوعه در تلویزیون

هرچند که پروانه ساخت سریال «موچین» را صدا و سیما صادر کرده، اما شوخی‌های سریال خارج از چارچوب‌های تلویزیون است و «موچین» از این نظر شبیه سریال‌های کمدی تلویزیون نیست. این مجموعه مانند بسیاری از آثار کمدی برای خنده گرفتن از مخاطب و جلب توجه او، ساده‌ترین مسیر را انتخاب کرده و به شوخی‌های دم دستی دوپهلو، منشوری یا کلمات دارای ایهام متوسل شده است. اکثر این شوخی‌ها در سریال‌های تلویزیون قابل پخش نیست و حتما مورد ممیزی قرار می‌گیرد اما اکنون به نظر می‌رسد در نمایش خانگی، خط قرمزهای تلویزیون کمی تغییر کرده و محدودیت‌ها کمرنگ شده‌اند.

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *